‘Kritische’ Nederlander geeft eigen gezondheid een 7,2

Meer beweging en ruimte voor ontspanning vaakst genoemd als belangrijkste verbeterpunten 

Nederland geeft de algemene, eigen gezondheid met een 7,2 een ruime voldoende. Daarbij wordt de mentale gezondheid hoger beoordeeld (7,5), dan de fysieke gezondheid (7,0). Vrouwen zijn wat strenger voor zichzelf als het op gezondheid aankomt. Dit blijkt uit onderzoek van voedingsbedrijf Herbalife onder 1.200 Nederlanders. Ondanks deze prima rapportcijfers, is Nederland kritisch op zichzelf. Zo denkt 78% dat hun gezondheid gelijk of minder is dan die van hun omgeving en maakt 42% zich (zeer) regelmatig zorgen over de fysieke gezondheid. Meer sporten en ruimte voor ontspanning worden gezien als grootste winstpakkers voor een betere gezondheid.

Met een ruime voldoende voor de algemene gezondheid, is bijna driekwart van de Nederlanders er dan ook regelmatig tot dagelijks actief mee bezig: de meerderheid neemt genoeg ruimte voor ontspanning (69%), let op de suiker/vet-inname (60%) en zorgt dat hij/zij genoeg vocht binnenkrijgt (71%). Bijna de helft is bewust bezig met gewichtsbeheersing (47%) en het voedingspatroon wordt door 57% als gezond omschreven. Bovendien zegt ruim acht op de tien zich zelden ziek of beroerd te voelen. Toch blijven we behoorlijk kritisch als het op onze eigen gezondheid aankomt, vooral vrouwen spannen de kroon. 

Kritische houding ten aanzien van gezondheid
Uit het onderzoek blijkt dat ruim driekwart van de Nederlanders denkt dat hun gezondheid gelijk of slechter is dan die van hun omgeving. Zo’n 87% maakt zich weleens zorgen om de fysieke gezondheid, waarvan 42% zelfs zeer regelmatig. Vrouwen zijn hierbij kritischer dan mannen. Zo beoordelen vrouwen hun gezondheid lager dan mannen (7,0 vs. 7,3). Ook maken vrouwen zich, vaker dan mannen, regelmatig zorgen om zowel hun fysieke gezondheid (46% vs. 38%), als hun mentale gezondheid (39% vs. 28%).  

Sporten en ruimte voor ontspanning grootste winstpakkers
Met deze kritische houding ziet de Nederlander aanzienlijk wat verbeterpunten voor zowel de fysieke, als de mentale gezondheid. De meest genoemde winstgebieden zijn meer beweging/sport, vaker ontspanning pakken en een betere nachtrust. 

Bewegen en sporten worden het meest genoemd als punten waar winst te behalen valt om de fysieke gezondheid te verbeteren. Zo’n 47% zegt op dit moment te weinig te sporten en 30% sport helemaal niet. Sportieve activiteiten worden het meest zelf en onbetaald gedaan, anders dan bijvoorbeeld een abonnement op de sportschool (19%) of een lidmaatschap van een vereniging (10%). Verder geeft de meerderheid aan geen gebruik te maken van aanvullende ondersteuning bij bewegen en sport, zoals apps, een sporthorloge, personal trainer of sportvoeding. 

Ontspanning pakken staat op nummer 1 als het aankomt op het verbeteren van de mentale gezondheid, gevolgd door meer aandacht voor mindfulness. Ruim 40% ervaart regelmatig tot vaak stress, waarbij vrouwen aanzienlijk vaker stress ervaren (52%), dan mannen (30%). Vrouwen staan meer open voor mindfulness als aandachtspunt dan mannen (31% vs. 21%). 

Slaap is tevens een veel genoemd verbeterpunt ten aanzien van de mentale gezondheid. Meer dan de helft van de Nederlanders komt moeilijk in slaap en ruim een derde ervaart zelfs (zeer) regelmatig slapeloosheid. Vrouwen liggen hierbij vaker wakker (42%) dan mannen (27%). Het aanpassen van het slaappatroon wordt, na meer ruimte voor ontspanning, genoemd als grootste winstpakker voor de verbetering van de mentale gezondheid. 

Hersengezondheid
Daarnaast is de hersengezondheid voor 89% een aandachtspunt. Een derde ervaart (zeer) regelmatig een gebrek aan concentratie en ruim een op de vijf heeft (zeer) regelmatig last van geheugenverlies. Bij vrouwen liggen deze percentages hoger dan bij mannen. Ruim een derde geeft aan spellen te spelen die actief de hersenen stimuleren.  

Weinig gebruik van aanvullende ondersteuning          
Opvallend is dat we weinig hulp zoeken in aanvullende ondersteuning, zoals apps, persoonlijke begeleiding en/of speciale (dieet)producten. Zo zegt ruim de helft geen aanvullende ondersteuning te gebruiken ter ondersteuning van beweging en sport (54%) of ten behoeve van hun voedingspatroon (52%). Voor onze mentale gezondheid is dat percentage met 35% iets lager, wat laat zien dat we voor onze mentale gezondheid meer openstaan voor aanvullende ondersteuning. Daarbij staan vrouwen hier wel meer open voor. 

“Nederland is goed bezig, maar voor veel mensen blijkt het lastig om goede voeding en voldoende sporten in hun drukke schema’s te verwerken”, vertelt Martijn Ederveen, Senior Country Manager Nederland bij Herbalife. “Dat is ook een reden waarom de vraag naar supplementen toeneemt. Met de ondersteuning van een voedingscoach of personal trainer past men niet alleen hun dieet of sportschema aan, maar voert men cruciale veranderingen door in hun algehele levensstijl waardoor gezondheidsdoelen eerder worden behaald.” 

Vrouwen vs. mannen
Over het algemeen valt op dat vrouwen op bijna alle punten ofwel strenger voor zichzelf zijn dan mannen, ofwel zich meer zorgen maken dan mannen. Ze beoordelen zowel hun fysieke als hun mentale gezondheid lager (7,0 vs. 7,3), denken vaker dat ze ongezonder zijn dan hun omgeving (27% vs. 17%), ervaren vaker stress en slapeloosheid, piekeren meer over hun leven (67% vs. 43%) en vinden vaker dan mannen dat ze te weinig sporten/bewegen (50% vs. 43%). 

Meer informatie is hier te vinden.