Verkouden of griep?

Aromatherapie kan verlichting geven

Vooral in deze tijd van het jaar liggen er vervelende griepjes of verkoudheden op de loer. We kunnen ze niet altijd ontkomen, maar wist je dat etherische oliën je klachten bij griep en verkoudheid kunnen verlichten?

Essentiële oliën en hun antivirale eigenschappen
Sommige essentiële oliën staan bekend om hun antivirale eigenschappen, wat suggereert dat ze mogelijk effectief kunnen zijn bij het bestrijden van virussen die verantwoordelijk zijn voor de griep en verkoudheid. Enkele van deze oliën zijn:

1. Tea Tree olie
Tea Tree olie staat bekend om zijn krachtige antivirale en antibacteriële eigenschappen. Het kan helpen bij het versterken van het immuunsysteem en kan mogelijk virussen bestrijden die verkoudheid en griep veroorzaken.

2. Eucalyptus olie
Eucalyptusolie staat bekend om zijn verlichtende werking op de luchtwegen. Het kan verstopping verminderen en ademhalingsproblemen verlichten.

3. Pepermuntolie
Pepermuntolie heeft antivirale eigenschappen en kan helpen bij het verlichten van symptomen zoals hoofdpijn en verstopte neus.

4. Gemberolie
Gember staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van misselijkheid en het bevorderen van een gezonde spijsvertering. Het kan ook nuttig zijn bij het verlichten van spierpijn en koorts.

5. Kaneelolie
Kaneelolie heeft antimicrobiële eigenschappen en kan mogelijk helpen bij het bestrijden van ziekteverwekkers. Het heeft ook een verwarmend effect dat kan helpen bij het verlichten van koude rillingen.


Toepassing van Aromatherapie

Aromatherapie kan op verschillende manieren worden toegepast:

1. Verdampen
Het verdampen van essentiële oliën in de lucht kan een aangename en effectieve manier zijn om de voordelen van aromatherapie te ervaren. Gebruik een diffuser om de geuren in een ruimte te verspreiden.

2. Stomen
Voeg een paar druppels essentiële olie toe aan heet water en inhaleer de stoom. Dit kan helpen bij het openen van de luchtwegen en het verlichten van ademhalingsproblemen.

3. Massage
Verdun essentiële oliën met een vette plantenolie en gebruik ze tijdens een massage. Dit kan helpen bij het ontspannen van het lichaam en het bevorderen van een gevoel van welzijn.


Hoewel aromatherapie als veilig wordt beschouwd voor de meeste mensen, is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen. Ben je zwanger, heb je bepaalde medische aandoeningen of allergieën vraag dan adviesbij een professionele aromatherapeut.