Sportmassage vs. ontspanningsmassage

Van een gewone massage, ofwel ontspanningsmassage, heb je vast wel eens gehoord. Een sportmassage daarentegen is voor veel mensen wat minder bekend. Hoewel beide vormen van massage zich richten op het ontspannen van de spieren en het stimuleren van de doorbloeding, heeft sportmassage ook het doel om sportprestaties te verbeteren en het voorkomen of behandelen van blessures bij sporters. Het kan worden toegepast vóór, tijdens of na een sportactiviteit. De focus ligt vaak op specifieke spiergroepen die bij een bepaalde sport veel worden gebruikt, evenals op het verminderen van spierpijn en het bevorderen van herstel na intensieve trainingen.

Een ontspanningsmassage is over het algemeen zachter en minder intens, en is vooral gericht op het bevorderen van algehele ontspanning en welzijn. De focus ligt op het creëren van een rustgevende ervaring en het helpen van de ontvanger om te ontspannen, zowel fysiek als mentaal. 

Verschil in techniek
Tijdens de sportmassage worden allerlei verschillende technieken toegepast om de spieren los te maken en voor blessure te beschermen. Bewegingen als strijkingen (effleurages) en knedingen (petrissages) komen tijdens een sportmassage veel voor. Tijdens een ontspanningsmassage worden de strijkingen (effleurages) langzamer uitgevoerd en er worden minder knedingen (petrissages) toegepast dan bij de sportmassage.

Is sportmassage is alleen voor sporters?
Sportmassage is zeker niet alleen voor sporters. Anders dan de naam doet vermoeden is een sportmassage niet alleen bedoelt voor sporters. We bewegen vaak te belastend, te intensief of langdurig op een verkeerde manier. Dit kan gebeuren tijdens het sporten, maar ook op het werk of in je vrije tijd. Ook stress kan tegenwoordig belastend zijn voor je lichaam. Dit kan spierpijn, stijfheid, pijn en ophopingen van afvalstoffen in je lichaam veroorzaken, waardoor klachten ontstaan.

Daarnaast werkt een sportmassage ook stress verlagend. Doordat je ontspant tijdens een massage, nemen de fysieke en mentale spanning af. Een sportmassage is dus ook geschikt voor iedereen die een bepaalde vorm van stress ervaart of gewoon wil ontspannen.